Video på mobilen - hvad du skal være opmærksom på under produktionen

Hvad du skal være opmærksom på, når du vil skabe videoindhold på mobiltelefonen

 In Marketing, Video

I gamle dage var det nødvendigt med et dyrt og kompliceret kamera for at skabe video, men takket være moderne teknologi er det nu blevet både nemt og billigt at lave video. Faktisk er det så nemt at du producere video på mobilen. Denne guide vil give dig en introduktion i, hvordan du skaber professionelt videoindhold med din mobiltelefon og, hvad du skal være særligt opmærksom på når du laver video på mobilen.

Position
Først og fremmest er der en række  grundlæggende ting som man bør være opmærksom på, når man skaber videoindhold med sin mobiltelefon. Du bør som det første, altid holde mobiltelefonen horisontalt når du optager video. Dette er også kendt som landscape mode. Derudover er det vigtigt, at du står i en stabil position så du kan holde mobiltelefonen helt stille, mens du optager videoen. For at undgå, at dine fingre kommer foran linsen, er det en god ide at holde på mobiltelefonens kanter med dine tommel – og pegefingre samt sprede resten af fingrene. Dine fødder bør placeres med en skulderbreddes mellemrum, og albuerne holdes tæt ind til kroppen.

Kameraets fokus bør altid være på det objekt som du ønsker at filme, så optagelsen bliver så skarp som mulig. Lad være med at benytte zoom funktionen og ryk dig  i stedet tættere på dit objekt, for at opnå den bedste kvalitet.

Belysning
Den rigtige belysning kan helt sikkert forbedre din video, og det behøver ikke engang at være vanskeligt at opnå. Den helt simple måde at få en god belysning er ved at arbejde med det du har – altså det tilgængelige lys. Dette kan være alt fra sollys til en lommelygte eller en skrivebordslampe.

Første skridt er altså at identificere de tilgængelige lyskilder omkring dig, derudover bør du overveje din placering når du optager videoen, da lyset altid bør være på objektet og ikke på kameraet. Solen skal altså altid være bagved dig. Desuden bør du ikke bruge blitzen i din mobiltelefons kamera når du optager video, da den ganske enkelt ikke er stærk nok til at gøre noget godt for din optagelse.

Lyd
Det første skridt til at opnå en god lyd er ved, at undersøge dine omgivelser – f.eks. om det blæser, om du står tæt på en trafikeret vej eller midt i en støjende gruppe mennesker. Den indbyggede mikrofon i din mobiltelefons kamera vil nemlig automatisk opsamle den højeste lyd i dine omgivelser. Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på, hvor på din mobiltelefon mikrofonen er placeret, så du kan pege mikrofonen i den retning hvor lyden du ønsker optaget kommer fra – som f.eks. objektets mund. Et godt trick er at afskærme mikrofonen med dine hænder for at undgå støj fra f.eks. blæst.

Komposition
Kompositionen i din video er det næste du bør overveje. I den forbindelse bør du først og fremmest overveje rammen for optagelsen.  Det gyldne snit er en klassisk kompositionsregel, hvor billedet deles op i ni identiske felter ved hjælp af fire linjer. De fire steder, linjerne krydser, kaldes de gyldne snitpunkter. Hvis de vigtige dele af motivet placeres i snitpunkterne, er billedkompositionen harmonisk. Hvis en horisontlinje ligger i det gyldne snit, eller hvis en person står i det gyldne snit, vil man opleve, at billedet virker mere balanceret, end hvis horisonten eller personen placeres lige midt i billedet eller helt ude ved billedets kant.

Video kan optages i forskellige perspektiver, som f.eks. i nært, halvnært og ultranært perspektiv. Nært eller close-up,refererer til et nærbillede af det objekt, som du filmer. Du bør derfor være meget tæt på objektet når du optager.  Dette perspektiv er særligt god til at portrættere følelser, øge intensiteten i videoen samt til at få relevante detaljer med. Det halvnære perspektiv derimod, betyder at billedet er zoomet tilpas ud til at man får nogle af omgivelserne med, men at man stadig er tæt nok på til, at fange forskellige detaljer. Når der derimod  optages i et ultranært perspektiv, er der som regel en ret stor afstand mellem objekt og kamera, hvilket hjælper med at sætte scenen. Med en mobiltelefon vil dette være et godt valg til f.eks. et stort sports event, et stort publikum eller andre situationer og begivenheder, hvor der sker mange ting på samme tid.

Videoer kan også optages fra forskellige niveauer, hvilket kan have stor betydning for den historie du ønsker at fortælle. Hvis du f.eks. optager oppefra sætter du dit kamera i en overlegen position i forhold til dit objekt, og modsat ved at optage nedefra kan du tilføje dit objekt en form for ‘gude-status’. Det bedste er dog, at have dit kamera i samme niveau som dit objekt, når du optager video på mobilen.

Planlægning
Din mobiltelefon er perfekt til at fange spontane øjeblikke, men derfor er det stadig en god ide at have nogle overvejelser omkring den historie du vil fortælle med dit videoindhold. Det kan derfor være en god ide, at lave en liste over de ting som du gerne vil have med i videoen – uden nødvendigvis at følge den i en bestemt rækkefølge. På den måde kan du stadig få de spontane øjeblikke med men, hvor du til gengæld får skabt gennemtænkt videoindhold. Video på mobilen er derfor en effektiv og nem løsning, men det kræver dog en smule overvejelse og snilde.

Billede: Designed by Freepik

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search